Veel voorkomende klachten

Het herstellen van het evenwicht

Het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het in balans brengen van de energie in het lichaam en geest. Deze energie uit zich in de polariteiten van Yin en Yang. Verstoringen in deze energiehuishouding kunnen hersteld worden met acupunctuur, moxa, kruiden, massage en voedings- en leefstijladviezen.
Mocht je klachten hebben die hieronder niet staan beschreven, neem dan vrijblijvend contact met mij op.


Auto-immuun aandoeningen

Een auto-immuunziekte ontstaat wanneer het afweersysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze aanvalt. Een allergie kan dit ook veroorzaken, maar bij auto-immuunreacties zijn de klachten vaak ernstiger. Chronische ontstekingen welke diep in het lichaam zitten gaan vaak gepaard met aanvallen en rustperiodes.


Symptomen

Een auto-immuunziekte gaat ook vaak gepaard met vermoeidheid, depressie, stress en moodswings, pijnklachten en een algeheel gevoel van malaise.Voorbeelden van auto-immuunaandoeningen zijn: reumatoïde artritis, de ziekte van Crohn, multipele sclerosis, de ziekte van Hashimoto, de ziekte van Bechterew.

Wat kan acupunctuur doen?

Een auto-immuunziekte kan je niet genezen, ook niet met acupunctuur. Wel kan het helpen het immuunsysteem meer in balans te krijgen en zo de klachten te verminderen. Hierdoor kan medicatiegebruik mogelijk afgebouwd worden in overleg met een behandelend arts.


In retalie tot

Vaak zie je dat auto-immuunziektes een vorm van stress met zich mee geven. Logisch, het kan een flink impact geven op je dagelijks functioneren en beweegvrijheid. Ook slaapproblemen is niet een onbekend factor bij auto-immuunziekten. Uiteraard is de een meer gevoelig hiervoor dan de ander, maar binnen de Chinese Geneeskunde gaan deze klachten vaak samen. Acupunctuur kan je hiermee helpen door de spanning in je lijf weg te halen en je meer ontspannen in je lijf komt waardoor stress gevoelens afnemen en slaap meer kans krijgt.


Zie ook Stress en Slaapproblemenen kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie.

Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.


Blaasklachten

Blaasontsteking

Om erachter te komen of je een blaasontsteking hebt, kun je een urinetest laten doen bij de huisarts. Een acupunctuurbehandeling dient direct aan te slaan bij de eerste klachten. Zo niet, dan verwijs ik je door naar de huisarts voor een antibiotica recept.


Incontinentie

Doordat vrouwen ouder worden, of vanwege zwangerschap, kan er een vorm van incontinentie optreden. Ook bij mannen kan vanwege ouderdom of na een zeer intensieve lichamelijke inspanningsperiode, incontinentie ontstaan. Dit heeft vaak te maken met gebrek aan yang energie.
Bij zowel mannen als vrouwen kan er ook een drukkend onderbuikgevoel zijn, wat lijkt op aandrang. Indien dit gevoel niet weggaat na een aantal dagen, is een behandeling op zijn plaats.

Bedplassen

Bij kinderen kan dit soms te lang doorgaan. Een keer is geen ramp maar frequente herhaling is bij kinderen vooral een geestelijk proces. Ik kan in een korte intake met de ouders advies geven en mogelijk doorverwijzen naar een specifiek kinder acupuncturist.


Wat kan acupunctuur doen?

Allereerst moet ik weten wat de oorzaak van jouw klachten is. Belangrijk is dat je mij voor je eerste afspraak al de vragenlijst invult. Deze ontvang je van mij voor je eerste afspraak .

Bij incontinentie zal ik mij vooral richten op de yang energie zodat de urine opgehouden kan worden, bij blaasontsteking gaat het vooral om het het acute proces behandelen en op lange termijn het verhogen van de weerstand zodat herhaling minder frequent of helemaal niet meer gebeurd.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Burn-Out

Het gevoel dat je niet meer kan en niks helpt. Al de reserves zijn verbruikt, geen energie meer. Overleven en geen lichtpunt meer in jouw leven. Een vicieuze cirkel waarbij je alle hulp kan gebruiken.


Overbelasting

Stress of spanning is geen ongezond gevoel. Het is de aanmaak van adrenaline bij spannende en/ of onverwachte gebeurtenissen. Wat het ongezond maakt, is wanneer het te vaak voorkomt en je moeilijk uit de gespannenheid komt. Je komt niet meer tot rust. En dat heeft weerslag op lichaam en geest.


Symptomen

Oververmoeidheid is een van de belangrijkste symptomen, maar ook een negatief zelfbeeld hoort erg vaak bij een burn-out. Omdat je gehele persoon, zowel lichamelijk als geestelijk, flink onder druk staat en weinig energie krijgt, kan je allerlei klachten ontwikkelen zoals: hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, prikkelbaarheid, nervositeit, maag- en darmproblemen, hyperventilatie, menstruatie- en potentiestoornissen, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, huidproblemen, gekke smaak in de mond, oog en oorklachten. Dit is uiteraard per individu verschillend.


Wat kan acupunctuur doen?

Allereerst ga ik aan de slag met je energie. Als deze aantrekt, dan zal dit van invloed zijn op alle andere klachten. Daarnaast kunnen we samen kijken welke specifieke klachten ook aandacht nodig hebben.
​Ook kunnen we samen kijken naar aanvullende therapieën, zoals ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. Soms is een nauwe samenwerking met je huisarts raadzaam.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Covid

Na een covid besmetting kan het soms even duren voordat je je weer de oude voelt. En een klein deel blijft langdurig last houden van klachten, dan spreken we over long covid.
Met de meeste klachten zijn we inmiddels wel bekend: hoest, hoofdpijn, smaakverlies, kortademig, darmklachten. Maar ook problemen als foggy brain, zwaarte gevoel, vergeetachtigheid en concentratieverlies.

Covid is geen simpele griep (is griep ooit simpel geweest?) welke na goed uitzieken verdwijnt. Covid slaat binnen naar diepere niveaus van ons lichaam en zorgt voor diep gelegen infecties. Hierdoor kunnen allerlei organen aangetast worden en heb je het gevoel dat je algehele vitaliteit niet meer de oude is. Vaak zeggen mensen ook: ik voel mij gewoon niet meer hetzelfde zoals ik mij voor de covid voelde.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupuntuur brengt jouw energiehuishouding en de aangedane organen weer in balans. Ook helpt het je afweersysteem weer op gang. Acupunctuur helpt goed bij covid en long covidpatiënten. Je krijgt weer vertrouwen in jouw lichaam, wat weer bijdraagt aan een goed herstel.
Kruiden en supplementen kunnen aangeraden worden. Dit is per persoon afhankelijk, tevens het aantal behandelingen.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Chronische verkoudheid

Een verkoudheid gaat vanzelf weer voorbij, maar soms blijft de ontsteking en leidt tot chronische loopneus en slijmontwikkeling. De ontsteking aan de slijmvliezen kan je met acupunctuur verbeteren en kan zelfs medische neussprays onnodig maken.

Wat kan acupunctuur doen?

De ontsteking kan afnemen en jouw weerstand kan ik met acupunctuur vergroten. Hierdoor krijgt het slijmvliezen de rust om zichzelf weer te herstellen.
​Ook dieetadvies en supplementen kunnen nodig zijn en per persoon erg verschillend. Behandelingen zijn wat vaker nodig naar gelang de ernst van de klachten. Probeer ook eens een neti pot. Deze zorgt voor het schoonhouden van het slijmvlies.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Fertiliteitsproblematiek

Je hebt een kinderwens, maar de zwangerschap blijft uit. Voordat je een groot traject in gaat als IVF, ICSI of IUI, kan acupunctuur wellicht een uitkomst voor je bieden. Uit onderzoek blijkt dat de kans op zwangerschap aanzienlijk toeneemt door acupunctuur.
Soms zijn er aanwijsbare medische oorzaken zoals endometriose of problemen in de eierstokken of zijn er problemen met het sperma. Maar ook vaak is er geen medische aanwijzing voor het uitblijven van de zwangerschap.


Wat doet acupunctuur?

Bij vrouwen nemen we samen jouw cyclus onder de loep. Belangrijk is dat je jouw cyclus al een aantal maanden goed hebt bijgehouden voorgaande de eerste afspraak. We maken afspraken over hoe je jouw temperatuur moet meten om daardoor uiteindelijk een goed maandelijks overzicht te hebben. Hierdoor krijg ik inzicht waar en wanneer er een disbalans optreedt in jouw hormoonhuishouding en kan deze hersteld worden. Bij mannen heeft acupunctuur een positief effect op de kwaliteit van het sperma en de algehele gezondheid.

Tijdens een ivf-behandeling kan acupunctuur ondersteunend zijn, zowel lichamelijk als emotioneel. Door meer in contact te komen met jouw lichaam, herstelt het vertrouwen en neemt de rust toe. Ook verbetert het de kwaliteit van alle elementen binnen de baarmoeder en sperma.

Het is raadzaam om zes tot acht weken voor het begin van een traject, een afspraak te maken.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Hoge bloeddruk

Soms wordt er tijdens een ander medisch onderzoek vast gesteld dat je een te hoge bloeddruk hebt. Dat kan komen door een hormoon- of nierafwijking, maar soms is het helemaal niet duidelijk voor een westerse arts waar dit aan ten grondslag ligt. Het kan zijn dat een arts medicatie voorschrijft met vele bijwerkingen en vaak de rest van het leven geslikt moet worden.


Wat kan acupunctuur doen?

Op een natuurlijke manier werkt acupunctuur aan jouw vochthuishouding om deze weer op de rails te krijgen. Ook komt het vaak voor dat er een aantal leefstijlaanpassingen nodig zijn waarvoor we samen een plan opstellen.
Je slikt overigens nog wel de voorgeschreven medicatie en samen met jouw behandeld arts bekijk je steeds weer of de medicatie aangepast kan worden met als mooi doel mogelijk de medicatie helemaal te staken. Dit alleen in samenspraak met behandelend en voorschrijvend arts.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Hoofdpijn / migrane

Iedereen heeft wel een keertje hoofdpijn. Maar terugkerende hoofdpijnen die niet vanzelf weggaan, kunnen een ware hel zijn. Dit soort hoofdpijnen komen vaak voor en het is niet altijd duidelijk waardoor ze worden veroorzaakt. Stille opsluiting, donkere kamers en met veel werk- en schoolverzuim als gevolg. Daarnaast het gevoel van spanning en stress vanwege de angst voor een volgende episode.


Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur kan een heel goede helper zijn bij verschillende hoofdpijnen. Omdat in de TCM niet alleen gekeken wordt naar de plek waar de pijn zit, maar ook gezocht wordt naar de oorzaak, is acupunctuur vaak zeer effectief. Bij langdurige klachten zijn er vaak wel wat meer behandelingen nodig, maar dit scheelt erg per persoon.
Ook kan medicatiegebruik verminderen of zelfs geheel onnodig worden. Dit heeft weer van positief invloed op jouw gehele gezondheid aangezien medicatie vaak bijwerkingen heeft.
Ook kijk ik naar jouw eetpatroon en zal eventuele aanpassingen hierop met je doornemen.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier.

Hooikoorts e.a allergieën

Overgevoelig zijn voor stof of hooikoorts gaat over een reactie van je afweersysteem die niet helemaal goed verloopt. Het werkt tegen je in plaats van voor je. Je lichaam denkt dat er een heftige virusinvasie gaande is en gaat te hard aan de slag waardoor je klachten krijgt. Dit kan in heftige of milde vorm voorkomen.


Wat kan acupunctuur doen?

Ik kan met acupunctuur jouw immuunsysteem ondersteunen en herstellen. Hierdoor kunnen de klachten afnemen en in sommige gevallen geheel verdwijnen. Voedingsadviezen en supplementen worden aangeraden en als het nodig is zal ik je doorverwijzen naar een kruidendeskundige.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Huidklachten

Het kan voorkomen dat huidklachten samengaan met bijvoorbeeld hooikoorts. Dan zit het in je constitutie, zoals bijvoorbeeld vormen van eczeem. Dit heeft te maken met een overgevoelige reactie van jouw afweersysteem. De behandeling zal dan ook op dit diepere niveau zijn en niet aan de oppervlakte met crèmes.
De bedoeling is, dat voorgeschreven onderdrukkende crèmes of medicatie minder of helemaal niet meer nodig zijn.
Huidaandoeningen welke vallen onder auto-immuunziekten, behandel je ook op het afweer- en immuunsysteem. Samen zullen we ook kijken naar dingen die jouw klachten verergeren. Bijvoorbeeld stress en het seizoen in het jaar.


Acne heeft te maken met een hitte in het lijf wat veroorzaakt wordt door de hormoonhuishouding.

Wat kan acupunctuur doen?

In de Chinese geneeskunde werken we bijna nooit alleen aan de lokale klacht. We zoeken de oorzaak en behandelen de bron waar de disbalans zit. Dat is niet anders met huidklachten. Door middel van veel vragen en pols- en tong diagnose kan ik ontdekken waar in het lichaam de balans zoek is.
Waar nodig kunnen we voedingsaanpassingen doen, supplementen aanraden en mogelijke doorverwijzen naar een kruidenspecialist.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en hoe je reageert op de behandelingen.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier


Luchtwegenaandoeningen

Astma, bronchitis, longemfyseem zijn aandoeningen die je goed in de weg kunnen zitten. Zo ook hyperventilatie, kortademigheid en apnoe.

Een goede ademhaling is niet alleen nodig voor een goede hoeveelheid zuurstof in ons lichaam. Het helpt ook met een algemeen gevoel van rust. Binnen de traditionele Chinese geneeskunde staan de longen ook voor onze weerstand, het verspreiden van onze energie door heel het lichaam en ons contact met de buitenwereld op lichamelijk en geestelijk niveau. Welke dingen neem je tot je en welke dingen scheid je weer uit? Als de energie van de longen niet optimaal is, worden we vatbaarder voor zieken van buitenaf.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur op de longen zal zich richten op ons afweersysteem. De mogelijke slijmproductie en vochtproblemen in het lichaam zijn belangrijk. Ook kijk ik naar de manier van ademhalen. Het kan zorgen voor een rustige en diepere ademhaling en een betere energiehuishouding. Vocht en slijm productie kan afnemen en je algehele ademhaling kan verbeteren.
Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Maag en darmklachten

De maag en de darmen kunnen voor veel last zorgen. Van prikkelbare darmen (opgeblazen gevoel, winderigheid, pijn, verschillende stoelgang) en spastische darmen (kramp) tot auto-immuunziekten als Crohn en ook ruikende adem, krampen, aanhoudende diarree of obstipatie.

Maagklachten kunnen komen na verkeerd voedsel, alcoholgebruik, roken maar ook stress. Je kan dan last krijgen van oprispingen, opgeblazen gevoel, pijnlijke flanken en misselijkheid.


Wat kan acupunctuur doen?

Jouw spijsvertering moet van goede vorm zijn en soepel naar beneden komen, richting de wc. Oprispingen, obstipatie of milde tot heftige diaree is een onbalans. Met acupunctuur kan je de kwaliteit en de richting beïnvloeden van de ontlasting en oprispingen weer naar beneden krijgen.

Daarnaast vul ik de behandeling aan met moxa en een persoonlijk voedingsadvies of advies van supplementen en/of doorverwijzing naar een herbalist.Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten en hoe je reageert op de behandelingen.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier


Menstruatieklachten

In principe moet jouw cyclus je geen klachten geven. Helaas is dat vaak niet het geval: milde klachten tot heftige pijn en kramp aanvallen, hoofdpijnen, foggy brain, koud gevoel, irritaties en nog zoveel meer. We denken dat dit er bijhoort en dat het een kwestie van doorbijten is. Maar dat is niet zo en er valt zeker wat aan te doen met acupunctuur.


Vaak zie je voor de menstruatie begint klachten als kramp, pijn en irritaties of somberheid (PMS). In de acupunctuur zien wij dit als stagnatie: je lichaam houdt vast en dat geeft klachten.
De cyclus kan ook problemen geven: korte, lange, onregelmatige, veel of weinig bloedverlies, noem maar op.

Vermoeidheid na de menstuatie is ook een veel voorkomende klacht.

Wat kan acupunctuur doen?

Zoals acupunctuur altijd doet, is er een zeer persoonlijk gerichte aanpak nodig. Belangrijk is dat je voor de afspraak je cyclus goed in de gaten hebt gehouden en bij houdt wanneer welke klachten ontstaan. Dat scheelt veel voor de behandelmethode.

Ik ga mij richten op de algehele energiebalans in je lichaam, eventuele stagnaties verwijderen en het lichaam voeden daar waar nodig. Zodat je hormoonhuishouding tot rust komt en na een aantal behandelingen het zelf beter kan reguleren.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hierMenopauze

Elke persoon geboren als vrouw zal last krijgen, in meer of mindere mate, van de menopauze, overgang. Je bent niet langer vruchtbaar en je rol in je leven verandert. Niet alleen ervaar je lichamelijke klachten, ook emotioneel kan het een flinke schommeling geven. Sommige vrouwen hebben vrijwel nergens last van, maar het merendeel ervaart redelijk tot zelfs zeer sterke klachten.

Het is moeilijk om een westers onderzoek te doen naar de hormonen als er nog een sporadische bloeding is. Pas een jaar na de laatste menstruatie kan er degelijk onderzoek gedaan worden en spreekt men van de overgang. Maar voor dat jaar schommelt het natuurlijk al een tijdje. Dat is een naderende overgang en die kan ook zo zijn klachten geven. Nachtelijk zweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid, hoofdpijn, foggy brain, gewichtstoename, gevoel van zwaarte, moodswings, slapeloosheid en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Emotioneel is het een weg zoeken naar een nieuwe invulling van je leven. In TCM wordt gezegd: je vruchtbaarheid is afgenomen maar je levenswijsheid neemt toe. En die wijsheid, die moet zijn weg vinden.


Wat kan acupunctuur doen?

Omdat we ouder worden gaat ons vuurtje wat minder hard branden. Dat vuurtje ligt bij onze nieren. De behandeling is vooral gericht op de energie van deze nieren en de persoonlijke extra klachten die van toepassing zijn. Hierdoor nemen je klachten af en ben je ook emotioneel gesteund in je nieuwe levensfase.


Bijsscholing en ervaringsdeskundige

April 2023 zal ik een TuiNa bijscholing bijwonen van specialist Sarah Pritchard. Tuina is een Chinese massage techniek gebruikmakend van verschillende technieken op acupunctuurpunten.

Ook heb ik een voedings advies en kuur ontwikkeld die helpt bij de hormoonverandering en andere schommelingen zoals van je metabolisme. Ik ben zelf in de menopauze en de verandering in mijn voeding samen met acupunctuur helpen mij enorm.


Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Ondersteuning bij kanker

Ingrijpend, lichamelijk en emotioneel. De diagnose kanker is een fikse aanslag op je leven. Een schok, en voor je beseft wat er gaande is zit je in een intensief behandeltraject waardoor verwerken niet echt een plek krijgt. Ook zware medicatie met de mogelijke bijwerkingen en je sociale omgeving vergen de nodige aanpassingen.

Onzekerheid, stress en angst en je lichamelijk bijwerkingen van de therapie kunnen erg heftig zijn. Vaak zijn de klachtenvermoeidheid, misselijkheid, huidirritaties, gevoelloosheid in handen en voeten, smaakverlies en concentratieverlies (foggy brain) en mogelijke overgangsklachten.
Dit vergt een flinke uitdaging van je gemoedsrust en veerkracht en kost je bakken met energie.

Wat kan acupunctuur doen?

We gaan meteen aan de slag met je energie en dat deze weer naar een betere basis komt. Hierdoor word je meer veerkrachtig en kunnen klachten afnemen en zelf verdwijnen. Dat begint vaak eerst bij je spijsvertering waardoor je algehele energiegevoel omhooggaat. Daarnaast behandelen we de individuele klachten en passen we aan daar waar nodig.
Samen gaan we op zoek hoe we jouw stressniveau omlaag kunnen krijgen. Dit kan met naalden of met specifieke lichamelijke oefeningen. De emotionele belasting krijgt in de behandeling een plek zodat je je gesteund voelt in jouw diagnose en behandeltraject.

Meteen beginnen naast de reguliere behandelingen is zeer gewenst maar ook later kan acupunctuur een zinvolle werking hebben. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is geheel afhankelijk van jouw situatie en de intensiteit van de klachten.


Alleen in samenwerking en met overeenstemming van je behandelend arts.

Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Overgewicht

Door ongezonde eet - en leefstijl gewoontes kunnen we te veel gewicht krijgen. Ook medicatiegebruik en schildklierproblemen kunnen oorzaken zijn van overgewicht. Soms gaat het over een klein aantal kilo's en soms over veel te veel, waardoor onze gezondheid in gevaar komt. Dan heb je het meer over obesitas, en belangrijk om deze diagnose via de huisarts te laten bepalen.
Lichamelijke klachten kunnen zich op het hartgebied en gewrichten uiten. Ook suikerziekte, ademhalingsproblemen, vochtophoping, bewegingsbeperking en uiteraard ook emotionele klachten, zoals vereenzaming en depressies.

Wat kan acupunctuur doen?

Letterlijk afvallen is geen behandelmethode voor een acupuncturist. Wel zal ik kijken naar je gehele spijsvertering, je energiehuishouding en je sociaal-emotioneel functioneren. Waar komen de kilo's vandaan en hoe krijgen we dat inzichtelijk voor jou.

Met een persoonlijk voedings- en/of bewegingsadvies gaan we je overgewicht op een gezonde manier aanpakken. Hoeveel behandelingen nodig zijn, is per persoon verschillend.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Slaapproblemen

Zo makkelijk als het klinkt, maar slapen kan een enorme uitdaging zijn. In de traditioneel Chinese geneeskunde kunnen er verschillende uitingen en oorzaken zijn van een slaapprobleem. Niet in slaap kunnen vallen, of wel in slaap vallen, maar wakker worden op een specifiek tijdstip. Heftige dromen, nachtmerries, stress allemaal invloeden die een onaangename uitwerking hebben op jouw slaappatroon. En gezondheid begint bij een goede nachtrust.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, omdat vrouwen meer afhankelijk zijn van de hormoonhuishouding. Deze herstelt zich tijdens de slaap. Voor mannen volstaat vaak een slaap van 6 uur, maar vrouwen hebben echt rond de 8 uren slaap nodig.

Korte perioden van slaapproblemen zijn net zo belangrijk om aan te pakken als langdurige. Het gebrek aan slaap kan zich namelijk al snel uiten in prikkelbaarheid en vermindering van weerstand. Loop dus niet te lang door met een verstoord slaapritme. Wees voorzichtig met medicatie aangezien deze verslavend kunnen werken en bijwerkingen als dufheid kunnen geven.

Wat kan acupunctuur doen?

De balans tussen ons Yin en Yang energie is verstoord. De Yang energie gebruiken we om wakker te worden, om op te staan en naar werk te gaan. Gedurende de dag worden we moe en maken we ons op voor de Yin energie: verstillend en uiteindelijk slaap. Je kan Yin zien als de deken die over Yang getrokken wordt en zegt: en nu ga je op uit.Als ons Yang aan blijft staan, om welke reden dan ook, wordt Yin weggedrukt en kunnen we de slaap niet vatten.

Het helpt al enorm om in de avond, ongeveer 1,5 uur voor het slapen, geen spannende films of boeken te verorberen. Houd jouw zenuwstelsel ontspannen, zodat Yang niet aan blijft staan. Een avondwandeling of meditatie voor het slapen, kan ook voor zeer positieve resultaten zorgen.

Met een acupunctuurbehandeling zorg ik dat jouw Yang energie beter op zijn plek wordt gezet, waardoor het Yin meer kans van slagen krijgt wanneer je naar bed gaat. Ook voedingstips kunnen helpen en uiteindelijk kunnen we ook kijken naar kruiden en supplementen.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Stoppen met roken

Waarom rook je eigenlijk, van waar je rookgordijn? Dat het slecht is, weet jij ook wel. Maar het is zo ontzettend lastig om te stoppen. Ook omdat de fabrikanten er alles aan doen om jou verslaafd te houden. Niet makkelijk om dan sterk in je schoenen te staan. Ontwenningsverschijnselen zijn behoorlijk pittig, maar denk ook vooral aan je gedragspatroon wat je moet aanpassen.

Want het is niet alleen de nicotine waarvan je moet afkicken, het gaat ook om de afhankelijkheid in je gedrag. Sta je op met een peuk, of rook je erg veel met gezelschap of vooral in stressvolle situatie. Belangrijk om voor jezelf al helder te hebben waar het roken bij jou voor staat.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur helpt je door de eerste weken, wanneer de ontwenningsverschijnselen het meest pittig zijn. Jouw afkickklachten zullen een stuk minder zijn en we staan stil bij jouw motivatie om te stoppen. Want om het vol te houden, dat ligt echt bij jouw eigen acties en motivatie.

De eerste 2 behandelingen zijn 1 keer per week achter elkaar en de derde behandeling heeft 1 week pauze ertussen. Dus 3 behandelingen in 4 weken. Hierna kunnen we blijven ondersteunen voor de longenergie of doen we de behandeling nog een keer. Vaak word je in je oor geprikt, maar ook op arm en benen.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Stress

We staan steeds maar op 'aan'. Het gevoel dat we door moeten, niet lullen maar poetsen. En vooral continu. Stress is een heel gezonde emotie, maar alleen als we ook weer in onze rust kunnen komen. En daar gaat het vaak mis. Aanspanning van het lijf, een volle agenda, werk en een rijk sociaal leven is meer de norm dan uitzondering.

Wanneer je veel stress ervaart verdient het de juiste aandacht voordat het kan uitlopen op een situatie als overspannenheid of een burn-out. Voor het zover is, kan je gelukkig een hoop dingen doen en aanpassen.

Op een geven moment maak je alleen nog maar stress hormonen aan en vind je de weg naar rust en ontspanning minder snel. Dan ligt uitputting en uitgeblust voelen op de loer. Niet alleen lichamelijk voel je de effecten van teveel stress, ook mentaal kan het een een flinke weerslag hebben. Ontevredenheid, geïrriteerd, negatief zelfbeeld. Je kan steeds minder je gewone zelf zijn.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur kan de spanning mentaal en fysiek bij je wegnemen en de organen die hierin meespelen weer op de rit krijgen. Als we praten over overspannen en burn-outs is acupunctuur een geweldige toevoeging bij een traject bij psycholoog of coach.

Ook je voeding bekijken we samen en stapsgewijs passen we de behandeling aan naar jouw klachtenbeeld van het moment.

Shiatsu is een heel goede massage techniek voor stress klachten. Qi Gong en Yin yoga zijn bij uitstek goede lichamelijke oefeningen voor dit klachten beeld.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier


Verslaving & herstel

Verslaving is vaak een taboe om je over te uiten. Het kan een rookverslaving zijn, alcohol, drugs, seks, gamen. Het kan nog spelen in je leven of je hebt je verslaving al een tijd onder controle, maar voel je nog de effecten ervan.

Wat kan acupunctuur doen?

Acupunctuur kan jou zowel lichamelijk als geestelijk, ondersteuning bieden bij je verslavingsherstel. Dit gaat vaak samen met een traject welke jij volgt bij een verslavingsinstantie of therapeut. Jouw lichaam heeft een tijdje op een overlevingsstand gestaan, en daarom kan hulp in de balans terugbrengen van jouw zenuwstelsel en energiehuishouding, heel wenselijk zijn.

Geestelijk kan acupunctuur je ook ondersteunen, want lichaam en geest zijn altijd samen. Balans en rust zal ook uitwerking hebben op de geest. Vertrouwen in jezelf neemt toe en dit zal van positieve invloed zijn op je herstel.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier

Zwangerschap

En dan ben je zwanger! Op naar een gelukkige periode vol met roze wolken. Maar dat kan vies tegenvallen. De kwalen die je tijdens je zwangerschap kan ontwikkelen kunnen een flinke domper zijn op je dagelijkse functioneren. Ongeveer alles verandert in je lijf en soms kan je lichaam al die veranderingen niet bijbenen. Misselijk, maagzuur, vocht vasthouden, lage rugpijn, vermoeidheid etc.

Wat kan acupunctuur doen?

Met acupunctuur kun je op een natuurlijke en niet schadelijke manier klachten laten afnemen. Je komt weer in balans met je energie en je lichaam kan de schommelingen beter opvangen. Specifieke klachten die heel persoonlijk zijn, neem ik mee in de behandeling en bespreken we per afspraak waar de focus op moet liggen.
Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en de ernst van je klachten.


Stuitligging of een bevalling die uitblijft

Jouw kindje moet op een gegeven moment in de baarmoeder draaien maar soms gaat dat niet vanzelf. Er zijn heel specifieke punten op moeders lijf dat het draaien bevordert en onderzoek heeft aangetoond dat dit heel effectief kan werken. Ongeveer 25% meer draaiingen door acupunctuur! Deze punten zijn op de voeten en onderbeen, de buik wordt nooit behandelt tijdens een zwangerschap verder dan 3 maanden.

De kans op draai succes is het grootst als de behandeling rond de 33 à 34 weken wordt gestart en alleen als het kindje mag komen. Contact met de vroedvrouw is altijd prettig, zeker voor de toekomstige moeder.Acupunctuur kan ook worden ingezet om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens je bevalling te verlichten. Ik hoef daarvoor niet bij de bevalling te zijn.


Ook kan ik de eventuele partner massage tips geven voor de dagen voor de bevalling of tijdens de bevalling.


Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier