Hallo ik ben José Meulemans

Hallo ik ben José Meulemans, en ik ben eengecertificeerd acupuncturist, afgestudeerd aan de Traditional Chinese Medicine Academy Nederland (TCMA).

Yosay, Josay, Yosaj, Yosie, ik kreeg zoveel namen…. Ik heb met veel klanten en collega’s uit het buitenland gewerkt en mijn voornaam José zorgde vaak voor verwarring. Om mijn naam fonetisch uit te leggen gebruikte ik Yo! en het engelse werkwoord To Say en zo ontstond 25 jaar geleden mijn bedrijfsnaam Yosay. Aangenaam kennis te maken!

Hoe ik acupuncturist werd

Ik werd al jong geconfronteerd met een heftige rugblessure, een gebroken wervel in de lage rug was afgegleden in mijn zenuwen, veel pijn dus. Die pijn werd steeds ondraaglijker. Ik wist niet dat mijn rug gebroken was. Aanvankelijk weigerden artsen mij een MRI scan. Daarom ging ik zelf op zoek naar de oorzaak van mijn pijn.

Mijn lijf dwong mij beter te begrijpen wat er aan de hand was. Omdat ik nergens terecht kon, begon ik een studie yoga. Ik bestudeerde intensief het menselijk lichaam en de anatomie van de bewegingen. Hoe meer ik mijn eigen lichaam begreep, hoe beter ik begon te voelen. In plaats van weg te willen blijven van de pijn, wilde ik ervan leren. Ik raakte vertrouwd met mijn lijf. 

De filosofieën waarmee ik in aanraking kwam gaven een gevoel van thuiskomen. Taoïsme, yoga, tantra, boeddhisme: ze hadden een gemeenschappelijke deler, namelijk:  een holistische benadering van genezen met als uitgangspunt de natuur en in het bijzonder onze eigen persoonlijke natuur . Hierdoor kreeg ik steeds meer inzicht in de samenhang tussen lichaam en geest. 

Ik moest een strijd leveren om gehoord te worden door westerse artsen, maar de honderden uren studie waren niet voor niets geweest.  De uitslag van een MRI scan was : gebroken rug. Na de onvermijdelijke zware operatie door een geweldige chirurg en nazorg van een top fysiotherapeut voelde mijn lijf pijnvrij, maar mijn herstel was nog niet klaar. Ik kon er slecht mijn vinger op leggen maar er was nog ‘iets’. . En zo kwam ik terecht bij de acupunctuur.

Ik was er verbaasd over hoe goed die behandeling bij mij aansloeg, na slechts één sessie voelde ik direct dat dit was wat ik zocht om verder te genezen. Ik werd heel enthousiast en het wakkerde bij mij een vurige wens aan om nog meer te begrijpen van deze geneeswijze. 

Lang verhaal kort: na 25 jaar succesvol te hebben gewerkt als freelancer in de commerciële wereld werd het tijd om het roer om te gooien. De studie aan de TCMA gaf mij de ruimte om alles wat ik tot nu toe had geleerd samen te brengen: de yoga, de filosofieën en daar kwam nu de Chinese wetenschap van geneeskunde bij en het inzicht hoe dit alles toepasbaar te maken voor anderen.

De acupunctuur helpt mij nog altijd, bijvoorbeeld bij de menopauze. Ik begrijp hoe mijn lichaam op die verandering reageert en hoe ik klachten kan verminderen. Ook mijn eetpatroon heb ik omgegooid. Ik ben zeker geen keukenprinses en ik volg geen strikt dieet. Maar ik volg zoveel mogelijk de Chinese voedingsleer en met wat simpele aanpassingen kan ik mijn lijf goed ondersteunen. Mocht je meer willen weten over de Chinese voedingsleer, lees dan hier mijn blog.

Ik heb voor deze opleiding tot acupuncturist gekozen omdat het een erkende natuurgeneeskundige opleiding is, waartoe ook de reguliere medische basiskennis behoort. Ik ben verbonden aan de beroepsvereniging NVA (de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur). Ik ben verplicht elk jaar diverse bij- en nascholingen te volgen met betrekking tot zowel westerse als oosterse geneeskunde.

Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een geloof dat na mijn opleiding een overtuiging is geworden. Alles houdt met elkaar verband en per individu zijn we uniek: een aangeboren natuurlijke inborst, onze wensen, emoties, uitdagingen, ons verdriet. 

Dit is het grote verschil tussen de westerse en de oosterse manier van behandelen. Het begrijpen van het verband tussen lichaam en geest. Het vinden van een verklaring waarom je bepaalde klachten ervaart maar ook waar ze vandaan komen en hoe ze zich uiten. De behandelingen zijn gericht op herstel van evenwicht en op het zelf genezend vermogen van het lichaam, zodat klachten verminderen en medicatiegebruik kan afnemen. Ook werkt acupunctuur bij het preventief werken aan je algehele gezondheid.

Heb je meer vragen over de behandeling, klik dan hier