Veel voorkomende klachten

Het herstellen van het evenwicht

Het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het in balans brengen van de energie in het lichaam en geest. Deze energie uit zich in de polariteiten van Yin en Yang. Verstoringen in deze energiehuishouding kunnen hersteld worden met acupunctuur, moxa, kruiden, massage, voedings- en leefstijladviezen.
Als je jouw klacht(en) niet beschreven ziet staan, neem dan vrijblijvend contact met mij op.


Slaapproblemen

Zo makkelijk als het klinkt, maar slapen kan een enorme uitdaging zijn. In de traditioneel Chinese geneeskunde kunnen er verschillende uitingen en oorzaken zijn van een slaapprobleem. Niet in slaap kunnen vallen, of wel in slaap vallen, maar wakker worden op een specifiek tijdstip. Heftige dromen, nachtmerries, stress allemaal invloeden die een onaangename uitwerking hebben op jouw slaappatroon. En gezondheid begint bij een goede nachtrust.

Vrouwen hebben meer slaap nodig dan mannen, omdat vrouwen meer afhankelijk zijn van de hormoonhuishouding. Deze herstelt zich tijdens de slaap. Voor mannen volstaat vaak een slaap van 6 uur, maar vrouwen hebben echt rond de 8 uren slaap nodig.

Korte perioden van slaapproblemen zijn net zo belangrijk om aan te pakken als langdurige. Het gebrek aan slaap kan zich namelijk al snel uiten in prikkelbaarheid en vermindering van weerstand. Loop dus niet te lang door met een verstoord slaapritme. Wees voorzichtig met medicatie aangezien deze verslavend kunnen werken en bijwerkingen als dufheid kunnen geven.

Wat kan acupunctuur doen?

De balans tussen ons Yin en Yang energie is verstoord. De Yang energie gebruiken we om wakker te worden, om op te staan en naar werk te gaan. Gedurende de dag worden we moe en maken we ons op voor de Yin energie: verstillend en uiteindelijk slaap. Je kan Yin zien als de deken die over Yang getrokken wordt en zegt: en nu ga je op uit.Als ons Yang aan blijft staan, om welke reden dan ook, wordt Yin weggedrukt en kunnen we de slaap niet vatten.

Het helpt al enorm om in de avond, ongeveer 1,5 uur voor het slapen, geen spannende films of boeken te verorberen. Houd jouw zenuwstelsel ontspannen, zodat Yang niet aan blijft staan. Een avondwandeling of meditatie voor het slapen, kan ook voor zeer positieve resultaten zorgen.

Met een acupunctuurbehandeling zorg ik dat jouw Yang energie beter op zijn plek wordt gezet, waardoor het Yin meer kans van slagen krijgt wanneer je naar bed gaat. Ook voedingstips kunnen helpen en uiteindelijk kunnen we ook kijken naar kruiden en supplementen.

Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier