Over Acupunctuur

Acupunctuur is het meest bekende onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De acupuncturist maakt gebruik van dunne naalden waarmee bepaalde punten op het lichaam worden aangeprikt om specifieke effecten te bereiken.

Acupunctuur wordt al duizenden jaren toegepast; er zijn weinig andere geneeswijzen met een zo lange en rijke historie. Deze geneeswijze heeft zich dan ook al ruim en breed bewezen in zijn werking.

Het gebruik van Chinese kruiden, moxa, cupping, adem- en lichaamsoefeningen en voedingsadviezen zijn andere onderdelen van de TCM.

In het westen wordt steeds vaker gebruik gemaakt van acupunctuur. Eerder was dit vooral het geval bij chronische klachten waartegen de reguliere geneeskunde geen oplossing kon bieden. Tegenwoordig wordt acupunctuur ook preventief gebruikt: om ziekte te voorkomen en voor het hervinden van een verstoorde balans, zowel lichamelijk als geestelijk.

Wat ik belangrijk vind van een acupunctuurbehandeling, is dat ik uitleg wat ik zie en je zo goed mogelijk meeneem in jouw genezing. Ik vind het belangrijk dat je begrijpt wat er gebeurt en samen kunnen we waarschijnlijk veel doen zodat jij je weer beter zal voelen.

Het komt geregeld voor dat ik mensen ontvang met klachten die een huisarts onvoldoende kan verhelpen of waarbij een arts geen idee heeft waar die klacht vandaan kan komen. In TCG kijken wij naar het geheel van de gezondheid en zoeken wij naar een balans en dan kan het zomaar zijn dat acupunctuur een goede uitkomst biedt.


  • Acupunctuur verhoogt de weerstand van lichaam en geest;
  • Acupunctuur vermindert stress en maakt dat het lichaam de gevolgen van stress gemakkelijker kan opvangen;
  • Acupunctuur vermindert pijn en stimuleert energie;
  • Acupunctuur verbetert de hormonale balans en ondersteunt het zelfregulerende vermogen.


Erkenning van acupunctuur

Acupunctuur wordt als volwaardige geneeswijze erkend door de WHO (Wereldgezondheids-organisatie) en is een belangrijke aanvulling op de westerse geneeskunde. De WHO geeft ook een lijst van indicaties waarbij acupunctuur goed kan werken.

Ook in Nederland is er in toenemende mate erkenning van de werkzaamheid van acupunctuur. Het aantal verwijzingen vanuit de reguliere geneeskunde neemt toe en ook de ziektekostenverzekeraars bieden doorgaans een dekking voor de kosten van acupunctuurbehandelingen. Zie ook tarieven en vergoedingen.


Externe informatiebronnen

Op de site van de Nederlandse Patiëntenvereniging voor Acupunctuur (NPVA) vindt je nieuws en algemene informatie over acupunctuur. Ook is hier veel betrouwbare informatie beschikbaar over acupunctuur.