Veel voorkomende klachten

Het herstellen van het evenwicht

Het uitgangspunt van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) is het in balans brengen van de energie in het lichaam en geest. Deze energie uit zich in de polariteiten van Yin en Yang. Verstoringen in deze energiehuishouding kunnen hersteld worden met acupunctuur, moxa, kruiden, massage, voedings- en leefstijladviezen.
Als je jouw klacht(en) niet beschreven ziet staan, neem dan vrijblijvend contact met mij op.


(Peri ) Meno Pauze

Elke persoon geboren als vrouw zal last krijgen, in meer of mindere mate, van de menopauze, overgang. Je bent niet langer vruchtbaar en je rol in je leven verandert. Niet alleen ervaar je lichamelijke klachten, ook emotioneel kan het een flinke schommeling geven. Sommige vrouwen hebben vrijwel nergens last van, maar het merendeel ervaart redelijk tot zelfs zeer sterke klachten.

Het is moeilijk om een westers onderzoek te doen naar de hormonen als er nog een sporadische bloeding is. Pas een jaar na de laatste menstruatie kan er degelijk onderzoek gedaan worden en spreekt men van de overgang. Maar voor dat jaar schommelt het natuurlijk al een tijdje. Dat is een naderende overgang en die kan ook zo zijn klachten geven. Nachtelijk zweten, opvliegers, hartkloppingen, vaginale droogte, vermoeidheid, hoofdpijn, foggy brain, gewichtstoename, gevoel van zwaarte, moodswings, slapeloosheid en zo kan ik nog wel even doorgaan.
Emotioneel is het een weg zoeken naar een nieuwe invulling van je leven. In TCM wordt gezegd: je vruchtbaarheid is afgenomen maar je levenswijsheid neemt toe. En die wijsheid, die moet zijn weg vinden.


Wat kan acupunctuur doen?

Omdat we ouder worden gaat ons vuurtje wat minder hard branden. Dat vuurtje ligt bij onze nieren. De behandeling is vooral gericht op de energie van deze nieren en de persoonlijke extra klachten die van toepassing zijn. Hierdoor nemen je klachten af en ben je ook emotioneel gesteund in je nieuwe levensfase.


Bijsscholing en ervaringsdeskundige

April 2023 zal ik een TuiNa bijscholing bijwonen van specialist Sarah Pritchard. Tuina is een Chinese massage techniek gebruikmakend van verschillende technieken op acupunctuurpunten.

Ook heb ik een voedings advies en kuur ontwikkeld die helpt bij de hormoonverandering en andere schommelingen zoals van je metabolisme. Ik ben zelf in de menopauze en de verandering in mijn voeding samen met acupunctuur helpen mij enorm. 


Hoeveel behandelingen nodig zijn, is afhankelijk van de aard en ernst van je klachten.

Kijk op Wat houdt een behandeling in voor algemene informatie. Voor tarieven en vergoeding kijk je hier